Grovfoder 4.0 - intelligent grovfoderproduktion

Grovfoder 4.0 - intelligent grovfoderproduktion - SEGES Projektsitet

Grovfoder 4.0 er starten på digitalisering af hele grovfoderproduktionskæden fra mark til foderlager med det formål at forbedre økonomien i grovfoderproduktionen samtidig med, at næringsstofoverskuddet reduceres. Sammen med igangværende digitalisering af foderkæden fra foderlager til mælketank skaber projektet grundlag for intelligente løsninger, der kan optimere hele mælkeproduktionskæden i forhold til økonomi, produktkvalitet, miljø og klima.

Projektet skaber digitale løsninger, der registrerer og opsamler afgrødeudbytter og -kvaliteter i centrale databaser, der kobles med bedriftens øvrige data. På basis af disse data udvikles modeller, der fastlægger afgrødernes næringsstofbehov mere præcist. Desuden udvikler projektet et IT-system, der med høj grad af automatisering opgør omkostningerne kontinuerligt gennem vækstsæsonen og beregner fremstillingsprisen, der indgår i grundlaget for optimering af afgrødesammensætningen. Systemerne implementeres og demonstreres på demoejendomme og maskinstationer løbende gennem projektet via rådgivningsvirksomheder.

Projektet forventes at give en stigning på 2 pct. i afgrødeudbytterne og en mere optimal afgrødesammensætning på malkekvægbedrifterne. Disse effekter forventes opnået på 800.000 ha og forventes at forbedre økonomien på malkekvægbedrifterne med ca. 178 mio. kr. samtidig med, at overskuddene af kvælstof og fosfor reduceres med henholdsvis ca. 9.100 og 1.040 tons. Desuden opnås et reduceret klimaaftryk på ca. 21.000 tons CO2-ækv.

Undersøgelsen viste, at de samme kalibreringsmodeller for frisk græs kan bruges på flere DA-7300 NIR-instrumenter og anvendes som grundlag for et udbytteregistreringssystem.
Undersøgelsen viste, at et Perten DA-7300 NIR-instrument monteret på Claas Jaguar 950 finsnitter kan anvendes til prædiktion af tørstof i frisk græs med høj præcision
Præsentation af udbyttedata og forslag visning af registrerede udbytter og model for korrektion af næringsstofbehov.
I notatet redegøres for beregning af fremstillingspris og de elementer der indgår heri, som defineret i landbrugets driftsgrensanalyser.
Plant API er udvidet med Load, som giver mulighed for eksterne partnere til at aflevere høst data til bå-de Dansk Markdatabase (MarkDB) og LagerDB.
Notat vedr beregningsmodel i CropManager til beregning af fremstillingspris på markniveau
Den digitale foderkæde hænger nu så godt sammen, at du kan have overblikket og styringen af grovfoderproduktion med i lommen
Et nyt grovfoder-projekt under SEGES skal digitalisere registrering af udbyttet på marken og lagerbeholdningen i siloen.
Når fremstillingsprisen beregnes er maskinomkostninger og andre indsatsfaktorer også med.
Mens snitteren kører, måler sensorer tørstof, fordøjelighed, aske, kløverindhold og stivelse. Samtidig kan landmanden følge snitteren på sin telefon og se data fra den aktuelle mark.
grovfoderproduktion-og nyt om registrering af udbytter og beregning af fremstillingspris Grovfoderseminar 2020 v. Peter Hvid Laursen
Vi ser alt for meget alt for tørt græsensilage (igen) i år. Gennemsnitlig tørstofprocent i 1. slæt er 40,6 % i 2020 i vores område. Tørstofprocenten i græsensilage skal gerne være mellem 33-35 %.
Det lyder smart og moderne – men er det nu noget for os her i Thy? Svaret er JA, og vi er faktisk nogle af frontløberne på dette område - takket være Kløv og Dollerup Maskinstationer. Derfor er LandboThy med i et samarbejde omkring Grovfoder 4.0
Der kan være mange penge at tjene ved at optimere grovfoderproduktionen. Få og hold overblikket over dit udbytte med digital udbyttemåling. Se her, hvordan du kommer i gang.
Webinar der giver viden omkring optimering af grovfoderproduktion ved hjælp af digital udbyttemåling
I flere år har vi været vant til at følge malkekøerne ydelse, både målt i mængde og indhold. Ydelseskontrollen i marken har derimod haltet bagefter, men nu får vi også den del på plads
Flere landboforeninger og landmænd arbejder sammen med SEGES om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Niels Martin Krag ved Højer deltager i forbindelse med majssnitning
NIR sensoren på finsnitteren skal måle grovfoderets indhold af tørstof, fordøjelighed, aske, kløverindhold, råprotein og stivelse.
Lagertab fra indlægning til udfodring kan være betydeligt. Ny funktion i DMS viser dig tabet på den enkelte stak direkte i Lagermodulet, når stakken er brugt.
Mange maskinstationer tilbyder løsningen med NIR-sensorer - men det er alt for få, som får noget ud af det. Det kan et nyt samarbejde måske ændre på
Udbytter og dækningsbidrag er øget efter Søren Thybo er begyndt at registrere udbytterne på majs- og græsaralerne
Artikel bragt i det svenske medie Greppa Näringen
Til en høj mælkeydelse, hører grovfoder af både prima kvalitet og med den rette tørstofprocent. Med det til tider ekstreme vejr er der derfor nogle gange nødvendigt at være kreativ for at nå i mål
Landmanden ved med det samme, hvad den enkelte mark producere i udbytte og næringsstofindhold
Vejledningen er til rådgivere og landmænd som hjælp til korrekt anvendelse af udbytteregistrering samt lagerstyring
Session E på Hestbækgård

© 2021 - SEGES Projektsitet